![Minóg morski (Petromyzon marinus)](/media/lib/52/flussneunauge-311deb0bfd640f7b7cf4fcc4d6b8b804.jpg)
Minóg genetycznie "przemeblowany"
22 lipca 2009, 23:19Intensywna przebudowa genomu, polegająca na wyrzucaniu z niego znacznych fragmentów DNA, to nie tylko domena prostych zwierząt, takich jak nicienie - udowadniają naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego. Z przeprowadzonych przez nich badań wynika, że podobny proces zachodzi u minogów morskich - organizmów znacznie bardziej złożonych, należących, podobnie jak ludzie, do strunowców.
![](/media/lib/38/posilek-7f09ef876b2a7d48ea8c0eb499f94667.jpg)
Dlaczego jemy pomimo sytości?
29 grudnia 2009, 02:13Dlaczego wielu z nas nie potrafi powstrzymać łakomstwa i je dalej pomimo uczucia sytości? Naukowcy z University of Texas twierdzą, że znaleźli możliwą odpowiedź na to pytanie.
![](/media/lib/64/ogien-a160d7d3b1c26520b0ed1e98800d0d3a.jpg)
Za sto lat Ziemia wniknie do kosmicznego pieca
24 maja 2010, 12:48Naukowcy z Centrum Badań Kosmicznych PAN, uważają, że Wstęga odkryta w ubiegłym roku przez satelitę IBEX świadczy o zbliżaniu się Układu Słonecznego do chmury gorących gazów. Ma ona temperaturę miliona kelwinów a Słońce powinno wejść w nią w ciągu najbliższych 100 lat.
![](/media/lib/6/1176808186_301254-916bb97b956291c14ccc22235320be2c.jpeg)
Zmiany klimatyczne powodują kryzys zapylania?
8 września 2010, 12:29Od dłuższego już czasu z całego świata nadchodzą informacje o spadku liczby zapyleń dokonywanych przez pszczoły. Najnowsze badania przeprowadzone przez uczonych z University of Toronto potwierdzają ten niepokojący trend i wskazują na jego przyczyny.
![Jezioro Pehoé](/media/lib/10/1182416815_507395-a6f1d2e07cedcd8f2b8c2b14589dd913.jpeg)
Jeziora i rzeki emitują więcej metanu niż sądzono
7 stycznia 2011, 14:11Jeziora i rzeki są znacznie ważniejszym źródłem emisji metanu niż dotychczas sądzono. Badania przeprowadzone na próbce 474 rezerwuarów słodkiej wody wykazały, że wpływ metanu, trafiającego z tych źródeł do atmosfery, na ocieplanie się klimatu odpowiada wpływowi 25% całkowitej emisji dwutlenku węgla.
![](/media/lib/50/partenon-e2e239ca9353278bb8d9869cef99ec7a.jpg)
Strabon miał rację, Pireus był wyspą
22 czerwca 2011, 11:34Francusko-grecki zespół archeologów potwierdził hipotezę starożytnego geografa Strabona, który spekulował, że Pireus, port Aten, był w przeszłości wyspą. Z badań uczonych pracujących pod kierunkiem Jeana-Philippe'a Goirana wynika, że pomiędzy 4800 a 3400 rokiem p.n.e. Pireus od lądu oddzielała woda.
![](/media/lib/84/amfory-a8087749f3a9b956eb3a3ec29b47dd6d.jpg)
Amfory nie tylko do wina
17 października 2011, 15:56Starożytne greckie amfory są powszechnie kojarzone z pojemnikami do przechowywania wina i oliwy. Najnowsze badania śladów DNA pozostawionych na ściankach naczyń wskazują jednak, że amfory były znacznie szerzej wykorzystywane.
![](/media/lib/101/n-grace-ed8993990ffb8601efb4d7e6d902fe69.jpg)
Lodu ubywa wolniej niż sądzono
13 lutego 2012, 06:27Pierwsze szeroko zakrojone badania pokryw lodowych i lodowców znajdujących się poza Grenlandią i Antarktydą wykazały, że tracą one rocznie 150 miliardów ton lodu. Profesor John Wahr mówi, że oznacza to, iż z tego powodu globalny poziom oceanów wzrasta o 0,4 milimetra.
![Dedykowana karta z GPU Tesla© Nvidia](/media/lib/126/n-1182503700_332903-d1084595b5b880eda5449cef28c30226.jpeg)
Hybrydy przyspieszają badania
10 sierpnia 2012, 12:18Obliczenia wykonywane podczas badań nad nowymi lekami należą do najbardziej czasochłonnych zadań stawianych przed komputerami. Czasami wystarczy jednak nieco zmodyfikować algorytm i zastosować inny sprzęt, by zaoszczędzić olbrzymią ilość czasu.
![Cząsteczka triclosanu](/media/lib/160/n-1211017807_901276-e12c773d948b00b8d266b6ac42ec93ef.jpeg)
Zdecydują się losy triclosanu?
7 maja 2013, 10:49W bieżącym roku może ostatecznie rozstrzygnąć się los triclosanu, organicznego związku bakterio- i grzybobójczego, który jest powszechnie dodawany do środków higieny osobistej. Naukowcy od dawna zadają sobie pytania o jego bezpieczeństwo, a organizacje ekologiczne od lat starają się o wyeliminowanie go z naszego otoczenia